New Nordic

New Nordic

Eerlijk is eerlijk: als kind vond ik mijn biologishe lunch van zelfgesneden zuurdesembrood maar niks en  fietsen een noodzakelijk kwaad om op school te komen..

 

Afgelopen weekend was ik in Copenhagen, omdat ik wat van de stad wilde zien ontkwam in niet aan het huren van een fiets. Gelukkig zijn er wel hele mooie fietsen in zachte pasteltinten met mooie mandjes te krijgen. Fietsen, maar dan wel stylish verantwoord! In Copenhagen doen ze alles zo, lijkt wel. De combinatie van traditie en vooruitgang is overall zichtbaar. In een tijd waarin we zo veel herhaling zien in mode en trends vond ik het superleuk om te zien hoe ze hier eerder een verbetering op het al betsaande maken! Inspiratie lijkt veel uit de natuur te komen met technologie als hulpmiddel voor verbetering.

 

Zachte ingetogen kleuren en natuurlijke materialen in contrast met strakke grafische patronen zie je veel terug in interieurs, meubel-ontwerp en mode. Strakke functionele typografie en ingetogen koele pastelkleuren in grafisch ontwerp.

 

Vooruitstrevend en fris design & gezond leven zijn  HET ding hier. Voor 2025 staat gepland dat de stad geheel carbon neutral moet zijn. Bij vooruitgang hoort een langer mensenleven: zo kwam ik diverse “dieet horeca concepten” zoals Paleo Gastronomi en Raw food bar 42 degrees  tegen. Het is er superdruk!

 

Als gevolg op het success van restaurant Noma, verkozen tot een van de beste restaurants ter wereld, eet men nu door de hele stad in  sober wit met stijgerhout  ingerichte restaurants waar “New Nordic cuisine”  op de kaart staat. De chefs gaan zelf de natuur in om hun ingredienten te verzamelen of oogsten. Gelukkig hoef ik het alleen maar op te eten! Bietjes ijs met gevriesdroogde frambozen en drop-poeder: iemand?

 

Ook beleeft de Deense variant op die gevreesde zuurdesem boterham genaamd “smorrebrod” een revival en deze worden als ware kunstwerkjes geserveerd.

 

De bakfiets blijkt in de autovrije hippie enclave Christiania uitgevonden te zijn in 1984 als oplossing voor vervoer van spullen en kinderen.

 

Het is opvallend hoeveel aandacht kinderen hebben in de maatschappij: zij zijn de toekomst! Design speeltuinen, openbare ruimtes met groen en kinderkleding met Scandinavishe prints op eco katoen. En  wie kent Lego & de Brio treinen niet?  Komt hiervandaan…

 

Ook is de moestuin terug en geintegreerd als “Urban farming” en zijn er winkels met alles wat je nodig hebt voor een botanische tuin in huis, een kas om je eigen eco-groenten binnen te laten groeien of in een moestuin op je dakterras of balkon.